Om den dolda staden

 

 

Den dolda staden / Det dolda landskapet samlar minnen från olika tider och av vitt skilda slag för att tillsammans berätta om platser på nya sätt. I december 2013 släppte vi vår första guidebok från Östersund på Förlag 404 

Sedan dess har vi släppt en guidebok med minnen från Sundsvall och en guidebok med minnen från Det dolda landskapet Jämtland Härjedalen. I december 2018 släpper vi en ny guidebok från Östersund med de drygt hundra minnena från den förra boken fått sällskap av över hundra nya minnen från Östersund, framför allt från omnejden och de yttre stadsdelarna. 

Långt över hundra röster har bidragit till boken och får också en bok som tack för sina minnen. Redaktörer är Malin Palmqvist och Sara Swedenmark, för formgivningen står Viktor Grut. Guideboken är producerad med stöd av Länsstyrelsen i Jämtlands Län. Länstidningen har hjälpt oss med minnesinsamlingen och publicerar också en del av minnena. Vi samarbetar också med ABF. 

Om Den dolda staden

En stad är en plats fylld av huskroppar, tegel, trä, sten, plåt, gatstumpar, cykelvägar och bakgårdar. Men en stad är också alla människors upplevelser som ägt rum på kända och okända platser i staden.

Den dolda staden är allt det där som saknas i den offentliga historieskrivningen, alla privata minnen av väldigt obetydliga och helt livsavgörande händelser som formar människors liv.

Vad händer nu?

Vi fortsätter att samla in minnen. Vill du vara med? Skicka in dina personliga minnen från en plats och ange platsen, och gärna också år / dag och kanske också tid, så exakt som möjligt. Du skriver in det här. Det går också bra att posta minnet till Den dolda staden c/o Malin Palmqvist, Aspv 3, 83254 Frösön. Det går bra att vara anonym, berätta hur du vill ha det. 

Utvalda minnen publiceras här på bloggen och i andra sammanhang där Den dolda staden medverkar, vilket du samtycker till genom att skicka in ditt minne.

Kontakt: Malin Palmqvist, 070-2460102, malinpqt@gmail.com eller dendoldastaden@gmail.com

twitter: @dendoldastaden

 

lstloggajpg

2 tankar om “Om den dolda staden

  1. Linda Westberg skriver:

    Stortorget under presidenttalet, Storsjöyran 1990: Jag är 16 år, mina tre kompisar banar väg genom folkmassan före mig då en man blir nerknuffad från taket på dåvarande kiosken. Han väger 90 kg får jag senare veta och han landar rakt på mig. Jag blir liggande tills en ambulans lyckas tränga sig in i folkhavet och plockar med mig till sjukhuset. En bruten fotled och tre stora ärr bär jag med mig som minne av denna sommarkväll.

  2. […] kl 12-13 och sedan fredag 28 mars kl 12-13. Stadsvandringen går mellan några av de 108 minnena i den alternativa guideboken Den dolda staden. Vi utgår från Gamla Tingshuset, Östersund på Samuel Permansg 13. 180 kronor för bok och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.