Plats: Tysjöarna Tid: 1930-talet

Blekeområdet. Tysjöarna är min hemgårds lekplats. Det gränsade till varandra, mitt hem och Tysjöarna, som är två små tjärnar. Det är något som kallas för blekeområde. Det är kalk, det är alldeles vitt. Vi ungar blev skitiga när vi hade sprungit däruppe och lekt för man kunde ju inte låta bli vattnet. Skäll fick man varje gång man kom hem och hade varit där, då såg man ju ut som fan själv. Om man vill se ännu ett blekeområde då måste man iväg till Japan, för nästa blekeområde finns där och det är mycket mindre än Tysjöarna. Vilken fin fisk som gick upp där och fåglarna framför allt. På 1930-talet när jag var en snorvalp på sju, åtta år, så hörde man fågelsången där uppe och jag frågade brorsan: ”Hänger du med, vi sticker dit och smyger på dem?”
Farsgubben hörde det och sa: ”Ge da dig dit upp då kan da räken med att da kom int få behöv sitt på skola för da har int någe och sitt på som da töl sitte på.”

Då skulle vi få stryk. Alla ungar i Östersem var förbjudna att besöka Tysjöarna, om inte de vuxna var med förstås. Men vi var jädrigt rädd om fåglarna, beckasiner och lommar. 

Yngve Karlsson

Märkt , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.